storitve/chiptuning

Chiptuning

Chiptuning ali nastavitev ECU

Chiptuning ali nastavitev ECU (kontrolne enote motorja), je postopek spreminjanja programske opreme, ki nadzoruje parametre delovanja motorja. ECU je računalniško podprta krmilna enota, ki upravlja različne vidike motorja, vključno z vbrizgavanjem goriva, časom vžiga, polnilnim tlakom turbopolnilnika in še več.

Chiptuning vključuje spreminjanje programiranja ECU za optimizacijo delovanja motorja, običajno s ciljem povečanja izhodne moči, izboljšanja učinkovitosti goriva in izboljšanja voznih lastnosti.

Tukaj je razčlenitev postopka uravnavanja čipov:

Diagnostika

Diagnostika in zbiranje podatkov

  • tuner poveže diagnostično orodje z vrati OBD (On-Board Diagnostics) vozila ali neposredno z ECU za branje obstoječih zemljevidov motorja in zbiranje podatkov o različnih parametrih delovanja.
 
 

ECU

Prilagojeno preslikavo ECU

  • z uporabo specializirane programske opreme uglaševalec spremeni preslikave motorja v ECU, da optimizira dejavnike, kot so čas vbrizga goriva, tlak polnilnika turbopolnilnika, čas vžiga in drugi pomembni parametri. Spremembe temeljijo na strokovnem znanju tunerjev, posebnih zahtevah vozila in želenem rezultatu.
 
 

Programiranje ECU

Utripanje ali programiranje ECU

  • Spremenjeni zemljevidi motorja se nato zapišejo nazaj v ECU. Ta postopek se pogosto imenuje "flashing" ali "programiranje" ECU. V nekaterih primerih bo morda treba ECU fizično odstraniti iz vozila in povezati z računalnikom za programiranje.
 
 

Fina nastavitev

Testiranje in fina nastavitev

  • Ko je nova programska oprema nameščena, se vozilo običajno odpelje na testno vožnjo, da se zagotovi, da so bile spremembe pravilno izvedene in da motor deluje po želji. Če je potrebno, se lahko izvedejo dodatne prilagoditve za natančno nastavitev sprememb.
 
 

Specifične spremembe, narejene med chiptuningom, se lahko razlikujejo glede na cilje in lastnosti vozila. Nekaj pogostih prednosti uravnavanja čipov vključuje več konjskih moči in navora, izboljšan odziv plina, boljši izkoristek goriva in izboljšano splošno zmogljivost.

Naše stranke se za »chip tuning« oziroma »čipiranje« odločajo iz različnih razlogov. Večinoma se za poseg odločajo zaradi povečanja moči in navora motorja.

Razloge za »remap« lahko tako povzamemo v naslednjih točkah:

  • povečata se navor in moč motorja,
  • avtomobil bolj zvezno in hitreje pospešuje ter
  • poviša se končna hitrost vozila.

 

Pošlji povpraševanje